ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ
       

watch-jewelry

 

ΔΙΑΜΑΝΤΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚA

Τα διαμντια ταν και πντα θα εναι οι πολτιμοι λθοι που τραβνε τα περισστερα βλμματα. Η λμψη που δνουν στα κοσμματα εναι αναμφισβτητα ελκυστικ και τα κατατσσει τσι στην πρτη θση των προτιμσεων. 

Πρασαν αμτρητα χρνια απ ττε που ο νθρωπος σκυψε και μζεψε απ χμω να γυαλιστερ πετρδι και ολτελα διαφορετικ απ σα ξερε μχρι την ημρα εκενη. Το διαμντι κανε την πρτη του εμφνιση και ρχισε να αποκτ την ιδιατερη θση που κατχει μχρι σμερα. Το δος, η ευλβεια, η μυστικιστικ διθεση, η δεισιδαιμονα, η αγπη για τον πλοτο και την χλιδ, η φιλαρσκεια, η ματαιοδοξα, κντριστηκαν μσα στην ανθρπινη καρδι. Οι νθρωποι να λατρεουν τα διαμντια, να το προσφρουν στον θε τους, να τα φοβονται, να τα μεταχειρζονται για τον καλωπισμ το δικ τους αγαπημνων τους προσπων, να φτιχνουν με αυτ φρμακα και φαρμκια, να τα χρησιμοποιον στις εμπορικς τους δοσοληψες να δολοπλοκον και να πολεμον για αυτ.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ

Τα διαμντια δοκιμστηκαν σε αμνι σιδερδικου, αλλ η φωτι και το σδερο στθηκαν ανσχυρα μπροστ τους. Για τα διαμντια δημιουργθηκαν πολλς δοξασες και μθοι. Παλαι πστευαν πως τα διαμντια ταν απστευτοι ανιχνευτς λων σχεδν των δηλητηρων. Αν ρχονταν σε επαφ με φαρμακωμνο ποτ , συγκντρωναν στην επιφνεια τους σωματδια του δηλητηρου και γνονταν σκουρχρωμα. Ο χριστιανικς κσμος πρσθεσε το λιθαρκι του στο οικοδμημα της δεισιδαιμονας. Το διαμντι μποροσε δθεν να γιατρψει να ρρωστο υπ την προυπθεση τι αυτς το κρατοσε στο χρι και θα να ταυτχρονα το σημεο του σταυρο θα το ζσταινε με την ζστη του σματος του, χοντας το μσα στο στμα του απλς ακουμπντας το επνω του. Μποροσε ακμα να βοηθσει τον φιλνικο και τον ψετη αν αυτς το βαστοσε κοντ στο στμα του. Οι Ινδο πστευαν πως η σκνη του ακθαρτου διαμαντιο μποροσε να προκαλσει λπρα, πλευρτιδα, κτερο και λλες σοβαρς ασθνειες. Αντθετα η σκνη εκλεκτο διαμαντιο χριζε δναμη, ενεργητικτητα, ομορφι, ευτυχα και μακροζωα. Η πστη πως το διαμντι εναι δραστικ δηλητριο ταν τσο ντονη, στε οι εργτες των αδαμαντορυχεων των εργαστηρων κοπς ρχισαν να φοβονται και να μην καταπνουν πια πετρδια, εγκαταλεποντας τσι μα σγουρη για παλαιτερες εποχς μθοδο κλοπς διαμαντιν. Γρω απ την φση του διαμαντιο δημιουργθηκαν διφοροι μθοι. Μερικο νθρωποι πστευαν πως πρκειται για κομμτια απ τα αστρια που βρθηκαν στην γη. λλοι, πως σχηματστηκαν στα σημεα που πεφταν κεραυνο την ρα της καταιγδας. λλοι πως εναι στερεοποιημνες δροσοσταλδες. Η πραγματικτητα μως, σο εμαστε σμερα σε θση να γνωρζουμε, εναι αρκετ διαφορετικ. Εν οι πτρες αυτς με την ζω των 40.000.000 ετν εναι η σκληρτερη μορφ λης, με να απτομο χτπημα μπορον να θρυμματιστον. Εν εναι πανκριβες, αποτελονται απ να κοιντατο στοιχεο, τον νθρακα (C). Εν πρκειται για σταθερ νωση που αντχει στα δραστικτερα οξα και αλκλια, μπορον να καον να οξειδωθον, αν μενουν στην φωτι για μεγλο χρονικ διστημα. Εν μπορον να κψουν ακμα και ατσλι χωρς να φθαρον, αν υπερθερμανθον, καγονται και μετατρπονται σε διοξεδιο του νθρακα.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Τα περισστερα διαμντια προορζονται απ την κεντρικ και ντια Αφρικ, αλλ σημαντικς ποστητες απ την ορυκτ αυτ πτρα χουν βρεθε στον Καναδ, στην Ρωσα, στην Βραζιλα και την Αυστραλα. Εναι συνθως εξορξεις απ ηφαιστειογενες σωλνες, οι οποες βαθι στην γη που υψηλς θερμοκραες και πισεις ενεργοποιον τον σχηματισμ των κρυστλλων. Η εξρυξη και η διανομ των διαμαντιν εναι να συχν θμα αμφισβτισης, πως η ανησυχα στις πωλσεις των διαμαντιν απ Αφρικνικες παραστρατιωτικς ομδες. πως και κατηγορες στην De Beers Group για κυριαρχα στην βιομηχανα και τον λεγχο των τιμν μσω της μονοπωλιακς πολιτικς της.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Για να εξετσουμε τα διαμντια απ υλικς πλευρς, πρπει να μιλσουμε για ορισμνα χαρακτηριστικ τους και τη σχση τους με λλες φυσικς λες. Γενικ, οι πολτιμοι λθοι εναι ορυκτ, εκτς απ μερικος που εναι οργανικ υλικ (π.χ. το κεχριμπρι και τα μαργαριτρια). Τα ορυκτ εναι φυσικς λες με συγκεκριμνη χημικ σσταση και συνθως καθορισμνη κρυσταλλικ δομ. Ως προς την ομοιογνεια, μπορον να ονομαστον "ομοιογεν φυσικ συστατικ του φλοιο της γς". Το διαμντι εναι μια μορφ του νθρακα και κρυσταλλοται κατ κυβικ ισομετρικ σστημα, που θεωρεται και το τελειτερο. Προσεγγζει το ιδεδες τλειο κρσταλλο. Εναι το σκληρτερο γνωστ υλικ της γς. Στις χαρακτηριστικτερες του ιδιτητες περιλαμβνεται εξαιρετικς βαθμς διαφνειας, λαμπρτητας, ανακλαστικτητας, διαθλαστικτητας και διασπορς, που στις κατεργασμνες πτρες λγεται φωτι. Χρη σ' αυτ τα χαρακτηριστικ του, η ζτηση του σε λα τα μρη της γης εναι ασγκριτα μεγαλτερη απ εκενη λλων πετραδιν με επσης μεγλη και σταθερ αξα.

ατομικ δομ του διαμαντιο
ατομικ μορφ

Το διαμντι εναι μα απο τις τις δο πιο γνωστς μορφς του νθρακα, του οποου η σκληρτητα και η υψηλ διδοση του φωτς το χει κνει χρσιμο για βιομηχανικς εφαρμογς και στην κοσμηματοποια. Η λλη γνωστ μορφ του νθρακα εναι ο γραφτης. Το διαμντι εναι μα διαφανς κρυσταλλικ μορφ απ καθαρ νθρακα αποτελομενη απ μα τετραεδρικ νωση απ τομα του νθρακα (βλ. διπλαν φωτ). Ο νθρωπος χει καταφρει να χρησιμοποισει τα διαμντια για πολλς εργασες λγω των εξαιρετικν του χαρακτηριστικν. Οι πιο αξιοσημεωτες ιδιτητες εναι η υπερβολικ του σκληρτητα, η υψηλ του διασπορ και η υψηλ θερμοαγωγιμτητ του. Αυτς οι ιδιτητες εναι η βση των νετερων εφαρμογν των διαμαντιν.

ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ Για να μπορετε να καταλβετε καλτερα της παρουσαση των διαμαντιν σας παραθτουμε το διγραμμα που αναφρει τα μρη ενς διαμαντιο.ΑΝΤΟΧΗ

Αντθετ απ την σκληρτητα, η οποα αντιπροσωπεει την αντοχ του υλικο σε χαρξεις, η αντοχ του διαμαντιο εναι απλ πολ καλη. Η αντοχ συνδεται με την δυναττητα του υλικου να αντιστκεται το σημεο θρασης απ να δυνατ χτπημα. πως και κθε υλικ, η μακροσκοπικ γεωμετρα ενς διαμαντιο αποκαλπτει την αντοχ του. Η θραση των διαμαντιν πραγματοποιεται σε συγκεκριμνα σχματα οπτε χει μεγαλυτερη αντοχ.

Η ΑΞΙΑ ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ ΕΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΟΥ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ 4 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ 4C's:

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΕ ΚΑΡΑΤΙΑ (Carat Weight), ΤΟ ΧΡΩΜΑ (Colour), Η ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ (Clarity) ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ (Cut).

 

close

Language